
Pěšec na 4.řadě 
 

Pokud má černý odříznutého krále, tak má v zásobě další obrannou možnost – postaví věž před pěšce a nepustí 

pěšce dál – opět zde funguje magický počet 3 volných polí mezi věží a pěšcem 
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1...Vc8! důležité pravidlo – pokud bílý král podporuje pěšce v postupu, tak ho šachovat. Jinak vyčkávat věží na c 

sloupci a králem na polích e6 nebo e5 (hlavně ne na e7 – to vede k prohře) 2.Kb4 Vb8+ 3.Kc5 Vc8+ 4.Kb5 

Vb8+ 5.Ka6 [5.Ka5!? Vc8!] 5...Vc8 podle pravidla - král nepodporuje pěšce – není třeba ho šachovat 6.Vd4 

jinak se bílý dál nedostane Ke5! klíčový tah obrany, kvůli kterému je nutné držet černého krále na e6 nebo e5 
7.Vd5+ [7.Vh4 Vb8] 7...Ke6 8.Kb5 Vb8+ 9.Ka4 Vc8 10.Kb4 Vb8+ 11.Vb5 Vh8 12.Vb7 [12.Vd5 Vb8+] 

12...Kd6 13.Kb5 Vh5+ 14.Kb6 Vc5 15.Vd7+ Kxd7 16.Kxc5 Kc7 1/2 
 

 

Ukázka z Dvoreckého tragikomedií 
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Kočiev – Smyslov, Lvov 1978, bílý na tahu 

Zde bílý na tahu zahrál 78.Ke2?? [78.Ke4! s lehkou teoretickou remízou] Kb5 79.Vb1+ Ka4 80.Vc1 Kb4 

81.Vb1+ Ka3 82.Vc1 Vd5 nyní nemá bílý k dispozici Ke4 a prohraje 83.Ke3 Kb2 84.Vc4 Kb3 0–1 drsná 

ukázka toho, jak dokážou být šachy někdy kruté. Pro Kočieva o to více tragičtější, protože ztracená půlka mu 

chyběla k postupu. Kočiev se podle Dvoreckého z této rány již nikdy nevzpamatoval a jeho šachová kariéra 

postupně vyhasla. 

 

 

 



Při odříznutí krále o 2 sloupce bílý zpravidla vyhraje vzájemnou spoluprací krále a věže  
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bílý na tahu vyhraje 

1.Kb4 Vb8+ 2.Ka5 Vc8 3.Kb5 Vb8+ 4.Ka6 Vc8 5.Vc1! král udělal co mohl, nyní je na řadě věž Ke7 6.Kb7 

Vc5 7.Kb6 Vh5 [7...Vc8 8.c5] 8.c5 Kd8 9.Vd1+ Kc8 10.Vg1 Vh8 11.c6 Vf8 12.Va1 Kb8 13.c7+ Kc8 14.Va8+ 

1-0 
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bílý na tahu vyhraje 

Zde je to o trochu složitější, protože král je na krátké (=správné) straně, ale bílý má k dispozici taktický trik 

1.Vb2! [Trocha koncovkářské magie s cílem předat tah soupeři. Plán z minulého diagramu nevychází 1.Ke4 

Ve8+ 2.Kf5 Vd8 3.Ke5 Ve8+ 4.Kf6 Vd8 5.Vd1 Kb6 6.Ke7 Vh8! a černý se drží díky šachům věže z dlouhé 

strany, které v minulém diagramu nebyly možné. Nevychází ani přímočarý plán 1.Kc4 Vc8+ 2.Kd5 Vd8+ 3.Kc5 

Vc8+ 4.Kd6 Vd8+ 5.Ke5 Ve8+ 6.Kf6 Vd8 7.Vd1 Kb6 8.Ke7 Vh8!] Ka4 2.Vb7 Ka5 3.Vb1 vznikla stejná 

pozice jako na začátku, ale na tahu je černý a to je moc důležité Ka6 [3...Ka4 4.d5! Vxd5+ 5.Kc4] 4.Kc4! nyní 

již postup krále vyhrává Vc8+ 5.Kd5 Vd8+ 6.Kc6! taktický trik, na kterém je vše založeno 6...Vc8+ 7.Kd7 Vc2 

8.d5 a bílý pěšec projde do dámy 

 

 



Při jezdcovém pěšci se již výhra nekoná 

��������	
 
�
��
+
+
+� 
�+
+
+
+
� 
�
+
+�+
+� 
�+
+
+
+
� 
�
/�
+
+
+� 
�+�+
+
+
� 
 
+
+
+
+! 
"+
+#+
+
$ 
%&'()*+,-. 
1.Vd4 [při standarním postupu 1.Ka4 Va8+ 2.Kb5 Vb8+ 3.Ka5 Va8+ 4.Kb6 Vb8+ 5.Kc5 Vc8+ bily narazí na 

šachy černé věže. Proto to zkouší jinak] 1...Ke5! jediný tah k remize 2.Kc3 [2.Vd7 Ke6! opět jediný tah k remíze 

3.Va7 Kd6 4.Ka4 Kc6] 2...Vh8! 3.Vd7 [3.b5 Vb8 4.Vh4 Kd6 5.Kb4 Kc7] 3...Ke6! [další jediný tah k remíze. 

Prohrává 3...Vb8? 4.Kc4 Ke6 5.Va7 Kd6 6.b5 Vc8+ 7.Kb4 Vc7 8.b6 a také 3...Vc8+? 4.Kb3 Ke6 5.Vd4 Ke5 

6.Vc4 Vb8 7.Vc6 Kd5 8.Va6] 4.Vd3 Vb8 5.Kc4 Vc8+ 6.Kb5 Vb8+ 7.Ka4 Va8+ 8.Kb3 Vb8 9.Vd4 Ke5 bílý se 

nedostane dál 1/2 

 

 

K zapamatování: 
- při pěšci na 4 řadě má černý k dispozici další obrannou možnost – postaví věž před pěšce a nepustí pěšce dál 

- při odřezání černého krále o jeden sloupec černý remizuje 

- při odřezání černého krále o dva sloupce černý remizuje pouze proti jezdcovému pěšci 


